acceptedPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Rund, blå, med nisser på

Juleansjos

Midt på julebordet står den gjerne. Rund, blå og med mange nisser på. Og der får den trygt stå i fred av noen, mens for andre er den en ren forlystelse. Vi snakker selvsagt om juleansjosen!

ST-G.02269.jpg

ST-G.02269


Disse fine boksene har vært så og si uendret siden 1950-tallet, og i vår samling har vi flere varianter. De fleste av de i plateform fremdeles!

ST-G.02343.jpg

ST-G.02343


Legg merket til hvordan motivet er forvridd, slik at de skulle se riktig ut etter formpressing.

ST-G.02483.jpg

ST-G.02483

Siste plater trykt på Skanems Mailander tofarge presse ble gitt i gave til Norsk grafisk museum.

Ansjosen heter Engraulis encrasicolus på latin, men den som kommer på bordet rundt juletider her til lands er strengt tatt brisling. Det samme gjelder forøvrig det som på etikettene kalles sardin i Norge. Brisling alt sammen!


God jul, med eller uten juleansjos på bordet!