IDDIS ÅPNER 8. MAI

Norsk hermetikkmuseum og Norsk grafisk museum blir endelig samlokalisert

8. mai 2021 åpner vår nye museumsperle IDDIS i Gamle Stavanger. Da blir Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum ett, med felles foajé, kafé og butikk.

Samlokaliseringen av Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum vil gi et løft for hele byen. På IDDIS kan du oppleve utstillinger om Stavangers viktige hermetikkindustri, og om menneskene som gjorde den stor. I nybyggets første etasje kan du se utstillinger om grafisk industri i Stavanger, og om skriftspråkets og trykkekunstens betydning for samfunnet. Trykkeriet i andre etasje viser hvordan en trykksak ble til i setteriet og trykkeriet, og til slutt gjort ferdig i bokbinderiet. Med den nye museumskafeen vil dette være et naturlig møtested, midt i Gamle Stavanger.

Hvorfor navnet IDDIS?
Iddis er det stavangerske uttrykket for etiketter på hermetikkbokser. Ordet etikett ble på lokal dialekt til «iddikett», som siden ble forenklet til iddis.

De to museene Norsk hermetikkmuseum og Norsk grafisk museum deler en felles industrihistorie, da det nettopp var behovet for fargerike etiketter og emballasje for den voksende hermetikkindustrien som la grunnlaget for den sterke grafiske industrien i Stavanger.

Iddiser fra Dreyers Grafiske Anstalt / Norsk grafisk museum