acceptedPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Svartekunstens fødeby

Studietur til Mainz

På vei til en workshop med våre utstillingsdesignere i Stuttgart, Atelier Brückner, kunne vi ikke la muligheten til å besøke selveste svartekunstens fødeby, altså byen Johannes Gutenberg både ble født i og ikke minst produserte de berømte 42- linjers biblene: Mainz!

Mainz er en av Tysklands eldste byer, og er hovedstaden og den største byen i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz. Byen ligger ved Rhinens vestlige bredd, rett ovenfor munningen av elven Main og er lett å komme til - ca. 25 minutters togtur fra Frankfurt flyplass. 

GUTENBERGPLATZ
Etter å ha beundret nydelig arkitektur i gamlebyen og latt oss begeistre av den kolossale domkirken, begynte vår jakt: steder relatert til Gutenberg! Første mål: Gutenbergplatz. For selvfølgelig har mannen en egen plass! 

GutenbergplatzGutenberg-skulptur av den danske billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.


GUTENBERG MUSEUM
Videre bar veien til Gutenberg Museum. Museet er et av verdens eldste trykkerimuseer, og ble grunnlagt i 1900 av engasjerte Mainz-borgere for å hedre oppfinneren av trykkekunsten. Kjernen i museet var selve bokhvelvet, med hele to originale 42 linjers bibler! Men det rekonstruerte trykkeriet hvor de demonstrerte teknikkene fra Gutenbergs sin tid var også inspirerende for museumsansatte på tur. Dessverre var det ikke lov til å fotografere inne på museet, men kanskje en visitt på deres nettsider kan være til inspirasjon: gutenberg-museum.de

Gutenberg MuseumGutenberg Museum Mainz


HAUS ZUM HUMBRECHT
På vei tilbake til toget, etter litt leting, fant vi nok et spor av Johannes Gutenberg, Haus zum Humbrecht: huset hvor Faust og Gutenberg skal ha satt opp sitt første trykkeri. Altså, her ble de første biblene trykket! Riktignok er det bare selve trappetårnet som står igjen, men magisk alikevel! 

HAUS ZUM HUMBRECHTTrappetårnet i Haus zum Humbrecht

 

Norsk grafisk museumNorsk grafisk museum på tur: May Tove, Bitten, Ingrid og Lene